Brandrode Runderen

Het Brandrode Rund.        


TE KOOP : SLOW FOOD vlees!

BIOLOGISCH !  

Het Brandrood Rund is een oud Hollands ras dat terug gefokt wordt door verschillende boeren. Het is een dubbeldoel koe wat wil zeggen dat het dier een goede hoeveelheid melk en vlees afgeeft. Ze zijn herkenbaar aan hun dieprode kleur, witte sokjes en een wit puntje aan de staart. Ze zijn niet zo groot en kunnen met schraal voer goed vooruit. Daarom worden ze veel in natuurgebieden gebruikt. Bij MAROPE loopt de kudde het hele jaar door buiten en eten ze biologisch gras. Ook in de winter krijgen ze gras van het Landgoed Zelle vanaf andere natuurpercelen op het landgoed gehaald.  

MAROPE is lid van de Verenging Het Brandrode Rund. Samen met 10 andere boeren werkt MAROPE volgens het SLOW FOOD protocol. Er is in Nederland 1 boer die de koeien melkt en van die melk kaas maakt. De andere boeren gebruiken de koe voor het vlees. Het Slow Food protocol houdt onder meer in dat de koeien meer dan de helft van het jaar buiten moeten doorbrengen, de kalfjes minimaal vier maanden bij de moeder moeten blijven, er preventief geen antibiotica gebruikt mag worden en dat de koeien door een stier gedekt moeten worden.

In oktober 2014 ben ik samen met Macha, mijn vrouw, naar Turijn geweest om internationale bekendheid te geven aan deze unieke koe.

Onze kudde graast in het natuurgebied `het Walgemoet` en aan de Helderboomsdijk op het Landgoed. Ze staan het hele jaar buiten in de wei en kunnen hier en daar schuilen.  De kalfjes worden in de wei geboren.

In November 2022 slachten we weer een Os. Wil je vlees bestellen, wees er dan snel bij.

U kunt het vlees kopen via een mail naar info@marope.nl of een telefoontje naar Jeroen (06-40278094) om een bestelling plaatsen.