MAROPE op Landgoed Zelle

DagbestedingAlgemene informatie

Geschiedenis:

In 2006 heeft Jeroen Hoppen zijn wens om te wonen en te werken op een terrein op papier gezet en is op zoek gegaan naar een geschikte locatie om die wens vorm te geven. Na wat omzwervingen is hij in 2008 terecht gekomen op Landgoed Zelle en de intentie tussen de rentmeester GJ Liet en de aandeelhouders van Landgoed Zelle BV uitgesproken om de samenwerking te onderzoeken.

Landgoed Zelle is 350 ha groot en eigendom van de familie van Dorth tot Medler. Centraal op het Landgoed ligt ‘Huis ’t Zelle’ dat is omgeven door een vierkante gracht, indrukwekkende zichtassen en lanen. Het Achterhoeks Coulissenlandschap is binnen het landgoed goed behouden gebleven.

In 2009 is MAROPE gestart met 1 deelnemer, 1 bosmaaier, 1 kettingzaag, 1 dag in de week open en kleine werkzaamheden. In 2022 zijn er gemiddeld 12-15 deelnemers per dag, minstens twee tot drie begeleiders met de deelnemers aan het werk en wordt er gewerkt met meerdere kettingzagen, bosmaaiers en wordt er met andere machines! MAROPE is 5 dagen per week open en de deelnemers helpen mee met Bosbouw (180 ha) werkzaamheden, Brandrode Runderen, Hoveniers werkzaamheden, Landschapsbeheer, houtbewerking, Moestuin en alle andere voorkomende werkzaamheden die op eirond het Landgoed plaatsvinden. Mooi aan MAROPE is dat jongeren en (jong) volwassenen uit verschillende instellingen én met verschillende achtergronden terecht kunnen om te werken aan persoonlijke en maatschappelijke doelen. Essentieel is dat de jongeren en (jong)volwassenen leren door succeservaringen op te doen en aan het eind van de dag met een goed gevoel naar huis gaan.

Sinds april 2018, met de aankoop van boerderij ” De Vosheuvel” in buurtschap Linde, gemeente Vorden, is, na grote verbouwing en aanpassingen, het wonen en werken op één terrein definitief geworden. In het Voorhuis wonen vijf jong volwassenen en in de aanleunwoning één volwassene. In het achterhuis woont de zorgboer met zijn vrouw en kind. De zorgboer verzorgt de slaapdiensten en start de ochtenden op. Vanaf 13 uur is er begeleiding op de groep; soms twee of drie begeleiders een gedeelte van de dag, en bestaat het team, naast de zorgboer, uit zes begeleiders. Er wordt specifieke individuele aandacht worden gegeven aan de hand van begeleidingsplannen om de bewoners zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in de maatschappij. Elke bewoner krijgt een persoonlijk begeleider.

Biologisch vlees van ons eigen Brandrode Rund.